ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ανακαλύψτε την διατροφή που χρειάζεται ο δικός σας οργανισμός, χάστε βάρος χωρίς να στερείτε απαραίτητες για το σώμα σας τροφές.


Ολιστική Διατροφή Ισορροπία σώματος, ψυχής και νου


Η τροφή σου να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, η τροφή. Ιπποκράτης (460-370 π.Χ.)

Ayurveda – Π.Κ.Ι. (Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική) –Ιπποκράτειος Διατροφή.

Τα τρία αρχαία συστήματα υγείας κατηγοριοποίησαν τις τροφές και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες με βάση τη γεύση (γλυκιά , αλμυρή, ξινή, πικάντικη, στυφή, πικρή) , το χρώμα, την ποιότητα: ζεστό, ψυχρό, υγρό, ξηρό, ουδέτερο και τα όργανα στα οποία κυρίως δρουν. Κάθε γεύση προσδίδει μια συγκεκριμένη ποιότητα στο σώμα, π.χ. η πικρή μειώνει το ζεστό και το υγρό στοιχείο και έχει ¨ξηραντική¨ δράση στον οργανισμό. Η γλυκιά αυξάνει το υγρό και το ζεστό στοιχείο και καταπολεμά την ξηρότητα. Πικρή γεύση έχει η σίκαλη, ενώ το ρύζι γλυκιά.

Στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου έχουν επικρατήσει η γλυκιά και η αλμυρή γεύση, σε μικρότερο βαθμό η ξινή και σχεδόν καθόλου η πικρή. Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι η ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (μοναρχία). Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη.

Τύποι προσωπικότητας και ιδιοσυγκρασίες.

Τα τρία αρχαία συστήματα υγείας κατέταξαν τους ανθρώπους σε συγκεκριμένους τύπους προσωπικότητας – ιδιοσυγκρασίες:

  • Ο Ιπποκράτης σε 4 βασικούς τύπους: αιματώδης , μελαγχολικός, χολερικός και φλεγματικός.
  • H Ayurveda (το αρχαίο σύστημα υγείας της Ινδίας ) σε 3 βασικούς τύπους: Αέρινος (Vata) , Πύρινος (Pitta) και Υδάτινος (Kapha).
  • Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική σε 5 βασικούς τύπους, με βάση το στοιχείο στο οποίο ανήκουν: ξύλο , φωτιά, γη, μέταλλο και νερό.

Κάθε ανθρώπινος τύπος – ιδιοσυγκρασία, συγκεντρώνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές, που καθορίζουν και την προδιάθεσή του σε συγκεκριμένες ασθένειες.Κάθε γεύση και κάθε τροφή, μπορεί να φέρει σε ισορροπία και να μειώσει την προδιάθεση μιας ιδιοσυγκρασίας σε μια ασθένεια, ενώ από την άλλη να αυξήσει την ανισορροπία σε μια άλλη ιδιοσυγκρασία.

Η κάθε ιδιοσυγκρασία ενισχύεται ή αποδυναμώνεται με τις συγκεκριμένες τροφές. Για αυτό λοιπόν οι συμβουλές διατροφής δίνονται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπινου τύπου, με σεβασμό στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του και με σκοπό να επέλθει ισορροπία σε σώμα , ψυχή και νου .

"Ελάτε να βρούμε την δική σας ιδιοσυγκρασία και να φέρουμε σε ισορροπία το σώμα σας"
ΚΛΕΙΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΑΣ